CARA-CARA MEMBUAT BUBUR PEDAS SARAWAK TANAH AIRKU
Before i start, let me warn u that i'm no good with estimation. (even in math T_T)
So semua ingredient kena budget-budget sendiri lah ye. Ikut citarasa masing-masing kununnyer. Ampunkan makcik..
Bahan-bahan A
- Bawang besar bawang putih
- Cili/cabai/cabik
(ada orang tumbuk, kitorang potong2 je nmpk menarik sket =p)
Bahan-Bahan B
- Daging (dipotong/dihiris)
- Udang (kalu besar sgt potong je)
- Kentang (potong kiub)
Bahan-Bahan C
- Tauhu Kering (gunting pendek-pendek, rendam dulu)
- Sayur kacang (potong pendek-pendek)
- Kulat hitam (rendam dulu)
- Baby jagung (potong2)
- Santan
- Su'un (rendam dulu)
cendawan/kulat hitam kering |
Cara-cara membuatnya
- Mula-mula, tumis Bahan-Bahan A
- Sambil tu, serbuk/bumbu bubur pedas kita larutkan dlm air ye.
- Agak-agak bau dh naik, masukkan Bahan-Bahan B
- Kacau-kacau sikit smpi empuk(wah, empuk!), dah boleh masuk perencah/serbuk/bumbu dgn air-air tu sumer.
- Dah mendidih sikit tu, masuk Bahan-Bahan C
- Kalu nk menarik n sedap sikit, masukkan hirisan pucuk buas
- Kalu pekat sgt bolela tambah air sikit-sikit tp jgn smpi cair sgt pulok
- Bubuh garam jangan lupa...
Ok. Selamat mencuba!
contoh bubur pedas xcukup bahan and xcukup lighting |
bubur pedas dari google =) |
3 comments:
thank u neena... tak sabar i nak mencuba resipi ni.
but ade soklan nak tanya na...
1. kulat hitam tu gapo dio? cendawan kah? cendawan yg mane ek?
2.pucuk buas tu ape ek? hehehe... pucuk yang liar dan buas kah... hihihihi..
ok i letak gamba eh..
yang daun buas tu xde gamba la plak. kt google pn i kompius yg mana satu huhu...
Post a Comment